You don't win friends with salad- Homer J. Simpson










maandag 14 maart 2011

Varkenshaasje met zongedroogde tomaten

Na een weekend van leuke etentjes en mooie feestjes werd het weer tijd om een nieuw gerecht te posten. Om een klein beetje in de zuiderse sfeer te blijven met mijn gerechten, heb ik voor jullie nog een receptje met een italiaanse toets: varkenshaasje met zongedroogde tomaten! Het is heel simpel om klaar te maken en smaakt echt lekker af! Enjoy!

Benodigdheden varkenshaasje:

  • varkenshaasje (1 of 2, afhankelijk van aantal personen, ik pak er meestal 2)
  • 125 g mozzarella
  • 1 dl lichte room
  • een paar schijfjes zongedroogde tomaten
  • 25 g gesmolten boter
  • paar takjes basilicum
  • 1 teentje look
  • tagliatelle (ge kent mijn merk ondertussen al ;))
  • keukentouw
Benodigdheden saus:
  • overschot room (ongeveer 1 dl)
  • basiliculblaadjes
  • 125 cl kippenbouillon
  • citroensap
  • 2 teentjes knoflook

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en snijd de mozzarella in schijfjes.
  2. Was de basilicum en trek er de blaadjes af.  Snijd de zongedroogde tomaten in reepjes.
  3. Pel en plet de knoflook en meng met de gesmolten boter.
  4. Snij de varkenshaasjes horizontaal doormidden en kruid het vlees met peper en zout.
  5. Bestrijk de varkenshaasjes met het knoflookbotermengsel (is dat een woord :p).
  6. Beleg één helft van de varkenshaasjes met de mozzarella, tomaten en basilicum.
  7. Dek af met de tweede helft en bind samen met keukentouw. Ik heb hier geen echte techniek voor, zie gewoon dat het dicht is :)
  8. Leg de varkenshaasjes in een ingevette vuurvaste schotel en zet 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Na ongeveer 15 minuten voeg je de room toe en laat je het vlees nog verder in de oven garen voor een vijftal minuten.
  9. Plet ondertussen twee teentjes knoflook en bak ze een tweetal minuutjes in een steelpannetje in wat boter (laat ze niet te donker worden, want anders kan dat heel bitter worden).
  10. Zet het water ondertussen op voor de tagliatelle.
  11. Voeg de bouillon, de room en wat citroensap toe bij de knoflook en laat inkoken. Kruid bij naar eigen smaak. Laat de tagliatelle koken.
  12. Haal het vlees uit de schotel en voeg het vocht van het vlees en de room toe bij de ingekookte saus. Voeg op het laatste de basilicum toe.
  13. Snij het vlees in niet te dunne stukken (anders valt het uit elkaar) en dien op met de tagliatelle! Njam!

Tips:

  • koop lekker varkenshaasje (de lekkerste die ik tot hiertoe al gegeten heb kwam van beenhouwerij Rondou uit Leuven), er zit echt enorm veel verschil in. Controleer ook de gaarheid van het vlees (want bereidingstijd hangt natuurlijk af van het volume van het varkenshaasje). Ik maak er ook trouwens altijd twee (maar dat komt omdat ik met de schrik zit dat ik anders niet genoeg heb voor de gasten :))
  • ge hebt heel veel mozzarella, maar als je kan: koop er van echte buffelmelk (zoveel lekkerder!) en het prijsverschil zeker waard.
  • bak de knoflook in boter. Olijfolie wordt snel erg warm en kan de knoflook laten aanbranden (en dat verpest je gerecht)
  • maak genoeg want hier lusten ze wel van ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten